13 Mayıs 2008 Salı

Dünyanın beşinci büyük halka arzı


Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Türk Telekom'un halka arzı ile ilgili kesin sonuçları açıkladı. Toplam halka arz büyüklüğünün 1,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom'daki yüzde 15 Hazine hissesinin halka arzında, toplam halka arz büyüklüğünün '1,9 milyar ABD Doları' düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

Kilci, kesin talep sonuçlarınını değerlendirilmesiyle yurt içi yatırımcılara ayrılan payın yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseltildiğini, yurt dışı yatırımcılara ayrılan payın ise yüzde 60'a çekildiğini açıkladı.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, halka arz sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, yurt içi yatırımcılardan '4,6 milyar YTL', yurt dışı yatırımcılardan ise '6,3 milyar YTL' talep toplandığını bildirdi.

Kilci, buna göre kesin talep sürecinde; yurt içi yatırımcılardan bu gruba ayrılan hisselerin 4,7 katı, yurt dışı yatırımcılardan ise 4,3 katı talep alındığını belirtti.

Kilci, toplam halka arz büyüklüğünün 1,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiğini, bunun 1 milyar 150 milyon dolarlık kısmının yurt dışında yerleşik kurumsal yatırımcılara tahsis edildiğini kaydetti.

HİSSE SATIŞ FİYATI 4,60 YTL

Kilci bu arada, 1 YTL nominal değerli hissenin satış fiyat aralığının daha önce “3,90-4,70 YTL” olarak tespit edildiğini anımsatırken, satış fiyatının 4,60 YTL olarak belirlendiği bildirdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom hisselerinin halka arzında, özellikle yabancı yatırımcılar tarafından gösterilen ilginin; tüm global piyasaları etkisi altına alan istikrarsızlık ortamında, Türkiye'ye yönelik bir 'güvenoyu' olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Kilci bu arada, Türk Telekom hisselerinin halka arzında, ''ek satış hakkı''nı kullanmadıklarını bildirdi.

Kilci, Türk Telekom'daki Hazine'ye ait yüzde 15 hissesinin halka arz sonuçlarını, Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar ve Deutsche Bank Murahhas Üyesi Ersin Akyüz'ün katıldığı bir basın toplantısı ile açıkladı.

Kilci, ek satış hakkına yönelik soru üzerine, bu işlemde ek satış hakkını kullanmadıklarını, bu durumun, tamamen talep karşısında fiyatlandırmayla birlikte yapılan teknik değerlendirmenin sonucu alınan bir karar olduğunu söyledi.

Kararın, bir diğer gerekçesinin ise hissedarlar sözleşmesine göre yüzde 15'in üzerinde kamu hissesinin azalması durumunda, Türk Telekom Yönetim Kurulu'ndaki yönetim hakkının daha da sınırlanmasının söz konusu olabileceğini belirten Kilci, ''Çok az bir hisse daha satarak, bu haklardan vazgeçilmesi söz konusu olabilecekti. Dolayısı ile tercihimizi bu noktada yaptık'' dedi.

Kilci, fiyatla ilgili soru üzerine, bu konuda kendilerinin hisse satıcısı taraf olarak net bir değerlendirme yapmalarının mümkün olmadığını belirtti.

Fiyatla ilgili en sağlıklı değerlendirmenin, sürecin içerisinde yapılabileceğini ifade eden Kilci, ''Çok öncesinde yapılan bir takım spekülasyonları, ben doğrusu çok sağlıklı bulmuyorum. Aldığımız talep düzeyi ve hisse senedinin bundan sonraki borsa performansı gözlemlendiğinde, daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir diye düşünüyorum'' diye konuştu.

''Hisse satışı konusunda hükümet ile farklı bir görüş mü vardı'' şeklindeki soru üzerine de Kilci, Türk Telekom'un Hazine'ye ait yüzde 15'lik hissesinin özelleştirmesi işleminin, 406 sayılı kanun hükümlerine göre yapıldığını ve işlemlerin Bakanlar Kurulu onayı ile gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Kilci, ''Dolayısıyla bizim ayrı bir değer belirlememiz ve bu iki değerin farklı olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil'' dedi.

-DÜNYADA, EN BÜYÜK BEŞİNCİ HALKA ARZ-

Kilci, Türk Telekom'un halka arz işlemi çerçevesinde, özellikle yabancı yatırımcılar tarafından gösterilen ilgi ve elde edilen başarının, gelişmiş piyasalarda başlayan ve ardından da tüm global piyasaları etkisi altına alan istikrarsızlık ortamında, Türkiye'ye yönelik bir ''güvenoyu'' olarak nitelendirilmesinin yanlış olmayacağını söyledi.

Yatırımcıların; piyasalardaki istikrarsızlıklara karşı, oldukça seçici olmaya başladıkları bir konjonktürde gerçekleştirilen halka arz işleminde, Türk Telekom'un 2005 yılındaki özelleştirme işlemi sonrasında cazip bir yatırım fırsatına dönüştüğünün de ortaya çıktığını ifade eden Kilci, şöyle devam etti:

-HALKA ARZDAN 1,9 MİLYAR DOLAR GELİR

''Bir çok halka arz işleminin iptal edildiği 2008 yılında, dünyada bugüne kadar yapılan en büyük beşinci halka arz olan Türk Telekom hisselerinin halka arzından, yaklaşık 1,9 milyar dolar (2,4 milyar YTL) gelir elde edilecek. Türk Telekom halka arzı, doğru zamanlama, başarılı pazarlama kampanyası, talebi maksimize eden fiyatlama stratejisi ile ülkemizde elde edilen gelir açısından en büyük halka arz olarak tarihe geçecek.''

-KESİN HİSSE FİYATI 4,60 YTL

Kesin hisse fiyatının 4,60 YTL olarak belirlendiğini kaydeden Kilci, bu rakam bazında şirket değerinin 15,5 milyar dolarına, hisse değeri bazında ise 12,7 milyar dolarına tekabül ettiğini söyledi.

Kilci, ön talepte 1,1 milyon lot ve 5,3 milyar YTL tutarında ön talep geldiğini belirtirken, Türkiye dışında, Almanya, ABD, İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Suudi Arabistan olmak üzere, 6 farklı ülkede yerinde tanıtım toplantısının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kesin talep döneminde, yurt içi yatırımcılardan 995 milyon lot ve 4,6 milyar YTL, yurt dışı yatırımcılardan ise 1,4 milyar lot ve 6,3 milyar YTL talep gerçekleştiğini belirten Kilci, yurt içi yatırımcılardan bu gruba ayrılan hisselerin 4,7 katı, yurt dışı yatırımcılardan ise bu gruba ayrılan hisselerin 4,3 katı talep geldiğini söyledi.

-YURT DIŞI SATIŞ-

Kilci, toplam halka arz büyüklüğünün 1,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini ve bunun 1,15 milyar dolarlık kısmını, yurt dışında yerleşik kurumsal yatırımcıların oluşturduğunu bildirdi.

Yurt dışı satışın yüzde 30'unun İngiltere, yüzde 15'inin BAE, yüzde 11'inin ABD, yüzde 10'unun İsviçre, yüzde 9'unun Lübnan, yüzde 6'sının Suudi Arabistan, yüzde 6'sının Singapur ve yüzde 13'ünün ise diğer ülkelere gerçekleştirildiğini belirten Kilci, şöyle devam etti:

''Toplam halka arzın yüzde 40'ının ayrıldığı yurt içi bölümün satışından ise 966 milyon YTL (767 milyon dolar) gelir elde edildi. Bu bölümün dağılımı ise PTT çalışanlarına yüzde 1,75 , Türk Telekom çalışanlarına yüzde 5,6 , küçük tasarruf sahiplerine yüzde 15,1 , alım gücü yüksek bireysel yatırımcılara yüzde 9,7 , kurumsal yatırımcılara yüzde 6,8 oranında gerçekleştirildi.

PTt çalışanları, Türk Telekom çalışanları ve küçük tasarruf sahiplerinin taleplerinin tamamı, kurumsal yatırımcıların yüzde 95'i, alım gücü yüksek yatırımcıların ise yüzde 6 oranında talepleri karşılandı.''

Kilci, halka arzda yurt içi yerleşik yatırımcılardan yaklaşık 95 bin talep geldiğini ve bunların 94 bin adetine dağıtım yapıldığını ifade ederken, ''Bugüne kadar gerçekleştirilen halka arzlar arasında, yurt içine en fazla tahsisat ve satışın yapıldığı işlemlerden biri olacaktır'' dedi.

Kilci ayrıca, halka arz sonuçlarının bu sabah itibariyle SPK ve İMKB'ye bildirildiğini ve 13 Mayısta İMKB Yönetim Kurulu işlem görme onayının alınmasının hedeflendiğini, şirket hisselerinin ise 15 Mayıs 2008 tarihinde ''TTKOM'' sembolü ile İMKB'de işlem görmeye başlamasının planlandığını vurguladı.

TÜRK TELEKOM YÖNETİM KURULU BAŞKANI PAUL DOANY: TELEKOM İÇİN HEP BİRLİKTE ÇABA SARF ETMEMİZ LAZIM

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, ''Dünyadaki en büyük şirketlerden biri olma yolunda, Türk Telekom için hep birlikte çaba sarf etmemiz lazım'' dedi.

Doany, Türk Telekom hisselerinin halka arz sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, özelleştirme kanunu çerçevesinde söz konusu hisselerin yüzde 5'e kadarının, Türk Telekom, PTT ve küçük yatırımcılara satılması gerektiğini anımsattı.

Halka arz çerçevesinde 5960 Türk Telekom, 1146 PTT çalışanının talepte bulunduğunu ifade eden Doany, mümkün olan en fazla sayıda Türk Telekom çalışanının hisselere sahip olmasını istediklerini söyledi.

Doany, ''Dünyadaki en büyük şirketlerden biri olma yolunda, Türk Telekom için hep birlikte çaba sarf etmemiz lazım'' dedi.

Bir gazetecinin, Türk Telekomdaki 'kontrol hakkının Kasım 2008'de sona ereceği ve bu süreç içinde Türk Telekom kontrol hakkının devri konusunda çalışma olup olmadığı' şeklindeki sorusu üzerine Doany, böyle bir devrin söz konusu olmadığını söyledi.

Hiç yorum yok: