21 Ağustos 2008 Perşembe

Peugeot, Türkiye için duacı


Peugeot, Türkiye için duacı Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean, Peugeot'un yatırım planına ilişkin, "Umarım Türkiye için olumlu bir karar çıkar. Olumlu karar çıkması için gerçekten her şeyi yapacağız" dedi.

Hülya Çorakçı Ertan'ın haberi

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux, Peugeot'un yatırımı konusunda henüz nihai kararın alınmadığını belirterek, "Ama çok iyimser bakıyorum olaya ve Türkiye'nin bu konuda çok şanslı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Türkiye'nin otomotiv sanayinde önemli bir ülke olduğunu, Peugeot grubunun zaten yan sanayi parçalarını Türkiye'den aldığını anımsatan Vieux, "Başka ülkelerde montajını yaptığımız otomobiller için Türkiye'de üretilen parçaları kullanıyoruz. 2007 yılında bu konuda Türkiye'den yaptığımız alımların miktarı 400 milyon avro. Dolayısıyla uzun yıllardır Türkiye'deki yan sanayi ile Peugot grubu arasında önemli temaslar var" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu, 600 bin araçlık bir piyasa bulunduğunu ifade eden Vieux, kişi başına düşen araç sayısına bakıldığında Türk piyasasının çok önemli bir potansiyelinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Günün birinde Türkiye'de 1 milyondan fazla araç satılacağını düşündüğünü söyleyen Vieux, "Buna inanan bir tek ben değilim, birçok kişi bunu söylüyor. Dolayısıyla Peugeot bu piyasada hem ticari düzeyde, hem de sanayi düzeyinde mutlaka bulunmalıdır" dedi.

Bu nedenle Peugeot'un satışlarını artırmak için önemli çabalar gösterdiğini anlatan Vieux, şöyle devam etti:

"Umarım Türkiye için olumlu bir karar çıkar. Karar olumlu çıkmazsa bile dramatik bir durum oluşmayacak, ama olumlu karar çıkması için gerçekten her şeyi yapacağız. Fransa'ya gittiğimde tabii ki Peugeot içinde profesyonellerle konuşuyorum. Onlara otomobillerden bahsettiğim zaman, üretimden, ithalattan, otomobillerin ne şekilde satıldıklarından, hemen benim gibi ikna oluyorlar. İkna etmek için çok fazla bir şey söylememe gerek yok aslında, profesyonel bu insanlar."

Türkiye'nin bu yatırım konusunda rakibi olan Polonya'da 3 yıl görev yaptığını, bu ülkeyi de iyi tanıdığını belirten Vieux, her ülkenin avantajları ve dezavantajları bulunduğunu anlattı.

-"TÜRKİYE ATLAMA TAHTASI GİBİ"-

Türkiye'nin bir "atlama tahtası" gibi olduğuna işaret eden Vieux, "Türkiye'yi bütün Körfez ülkelerine doğru geçiş gibi görebiliriz. Bu çok önemli bir avantaj. Yedek parçalar konusunda da Türkiye'nin kalitesine güveniyoruz" dedi.

Peugeot Türkiye başkanı olarak Hükümet ile yapılan bütün toplantılara katılmadığını, fakat temasların çok olumlu, içten, sıcak ve profesyonel temaslar olduğunu anlattı.

Vieux, Peugeot'un yatırım konusunda bu yıl sonuna kadar bir karar çıkmasını ümit ettiğini söyledi.

Türkiye'de bir fabrikada kurma kararı çıkması halinde bu fabrikada üretilecek otomobillerin ağırlıklı olarak Avrupa dışı ülkelere ihraç edileceğini bildiren Vieux, Batı Avrupa'daki daralmanın grubun Avrupa'daki fabrikalarını etkileyebileceğini anlattı.

Vieux, aracın maliyetini etkileyen en önemli faktörlerden birinin de taşınması olduğunu anımsatarak, "Satış noktasına yakın bir yerde aracı üretmekte fayda var" dedi.

-"BELİRSİZLİK TÜRK HALKININ MORALİNİ BOZDU"-

Türkiye'deki belirsizlik ortamının Peugeot'a etkilerine ilişkin bir soru üzerine Vieux, Temmuz ortasına kadar yaşanan siyasi ve ekonomik durumun Türk halkının moralini bozduğunu ifade etti.

Otomobil satın almanın çok duygusal bir olay olduğunu, daha teknik bir düzeyde bakıldığında otomobil kredisi almanın Temmuz aylarında daha zor olduğuna işaret eden Vieux, kredi koşullarının zorlaştığını söyledi.

Jean Pierre Vieux, "Türkiye'nin geleceğine çok olumlu bakmasak, ne sanayi yatırımdan, ne olumlu bir gelecekten, ne de satışları geliştirmekten bahsedebiliriz" dedi.

Sokaklarda insanların genelde iyimser olduğunu gördüklerini dile getiren Vieux, her şeyin herkes için pespembe olmadığını, ancak Türkiye'nin zengin sanayi kaynakları olan, genç bir ülke olduğunu, Batı Avrupa'nın yaşlılık krizini yaşayacak bir ülke olmadığını ifade etti.

(aa)